10-11-2015 10:15 | Door: Fitria Jelyta

Op het Utrecht Science Park verrijst de nieuwe huisvesting van het RIVM en het CBG. Het nieuwbouwontwerp scoort met een Breeam Outstanding-certificaat het hoogste niveau van duurzaamheid.

Het nieuwbouwontwerp van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) voldoet voor 94 procent aan de duurzame kenmerken van Breeam. Hiermee heeft het ontwerp de hoogste Breeam-score behaald op het gebied van duurzaamheid.

Voor de toekomstige huisvesting van het RIVM en het CBG is het consortium van de bedrijven Strukton, Hurks en Heijmans verantwoordelijk. Volgens de samenwerkende partijen is de nieuwbouw de eerste Publieke Private Samenwerking (PPS) die het hoogste niveau van duurzaamheid heeft behaald. Het consortium is gedurende 25 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud en de exploitatie van het nieuwe gebouw.

Zo krijgt het gebouw koeling, verwarming en verlichting die geen CO2-uitstoot veroorzaken. De nieuwe huisvesting gaat daarnaast windenergie gebruiken. Verder besteden de initiatiefnemers naar eigen zeggen aandacht aan een comfortabel binnenklimaat, flexibiliteit, waterverbruik, uitzicht, daglichttoetreding en toegankelijkheid.

Multi-inzetbaar

Het multi-inzetbare gebouw beschikt onder meer over flexibele installaties en ruimte-indelingen die eenvoudig zijn aan te passen. Daarnaast wordt de nieuwbouw gekwalificeerd als comfortabel en gezond door de realisatie van open werkgebieden, ruime verdiepingshoogtes en duurzame, groene huisvesting.

De nieuwe huisvesting van het RIVM en het CBG krijgt isolatie van groene wanden en daken die in de winter warmte vasthouden en in de zomer koelen. Het groen in het gebouw moet naast een prettige uitstraling, ook bijdragen aan luchtzuivering.

Duurzame bouwplaats

Heijmans zegt bij de inkoop van materialen aandacht te besteden aan de herkomst bouwproducten. Zo wil het bouwbedrijf zoveel mogelijk aantoonbaar verantwoorde materialen gebruiken. Daarnaast zorgt het bouwbedrijf ervoor dat de schaduwkosten, ofwel de milieu-effecten, van de materialen zo laag mogelijk zijn. 

Tijdens de uitvoering van de bouwwerkzaamheden stuurt Heijmans op een zo laag mogelijk energie- en waterverbruik en een vergaande afvalscheiding op de bouwplaats. De bouw start dit jaar, de nieuwe locatie wordt naar verwachting in 2018 opgeleverd. 

Bron: Heijmans | Foto: Taco Witte, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)