Regionaal warmtenet moet Amsterdam duurzaam verwarmen

steel

12-11-2015 18:43 | Door: Fitria Jelyta

Een regionaal warmtenet in Amsterdam moet een half miljoen woningen op efficiënte en duurzame wijze verwarmen met industriële restwarmte. Zo gaat de regio Amsterdam warmteverspilling tegen.

De provincie Noord-Holland en de provincie Zuid-Holland hebben samen met andere partijen een Green Deal ondertekend voor de aanleg van een regionaal warmtenet in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Het warmtenet moet een half miljoen woningen duurzaam verwarmen door gebruik te maken van industriële restwarmte.

Met de Green Deal levert het ministerie een financiële bijdrage van € 330.000 aan het programma Warmte en Koude in de MRA. De MRA is een bestuurlijk samenwerkingsverband tussen Amsterdam en lokale overheden in het noordelijke deel van de Randstad. Volgens de Provincie Noord-Holland kan de MRA met een regionaal warmtenet voor ruim 6 procent bijdragen aan de besparingsambitie van het Nationaal Energieakkoord.

In het MRA-programma werken gemeenten en bedrijven als Cofely, Tata Steel en Alliander samen aan de realisatie van het regionale warmtenet. De partijen werken samen aan een ontwerp, waarbij ze bekijken welke warmtebronnen op het net kunnen worden aangesloten. Zo kijkt het consortium naar mogelijkheden om restwarmte van Tata Steel te gebruiken.

Goedkope warmte

Daarnaast gaan de partijen aan de slag met de financiering en aantrekkelijke marktproposities voor woningcorporaties, bedrijven, particulieren en huurders. Het MRA-programma moet uiteindelijk leiden tot een warmteakkoord met het Rijk.

Uit onderzoek van CE Delft blijkt dat een regionaal warmtenet de voordeligste manier is om op een duurzame wijze een half miljoen woningen te verwarmen. In vergelijking met alternatieven zoals het grootschalig isoleren van woningen tot een energielabel A+ is het regionale warmtenet een goedkoper warmtealternatief. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Provincie Noord-Holland | Foto: Renate Meijer, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra