Energiepositieve prefab-woning in één dag gebouwd

Tom Ross Photography Carbon Positive House

16-11-2015 10:11 | Door: Fitria Jelyta

Het Australische architecten- en bouwbedrijf Archiblox heeft een prefab-woning ontwikkeld die zowel duurzaam als energiepositief is. Volgens de architecten is de woning binnen één dag in elkaar te zetten.

Dat meldt The Fifth Estate. De Carbon Positive House van Archiblox is een prefab-woning die meer energie opwekt dan die verbruikt. De extra energie die het huis produceert, wordt vervoerd naar het elektriciteitsnet. Om het energieverbruik verder te verlagen, maakt de woning gebruik van energiezuinige koeling- en verwarmingsinstallaties.

De zonnepanelen op het dak van de prefab-woning produceren volgens de architecten voldoende energie voor warm water, LED-verlichting en huishoudelijke apparatuur. Daarnaast bestaat de Carbon Positive House uit prefab-onderdelen gemaakt van FSC-gecertificeerd hout, dat volgens Archiblox CO2-neutraal is.

De architecten zeggen voor de totale productie van de geprefabriceerde onderdelen zes weken nodig te hebben, waarna de prefab-woning binnen zes uur op locatie in elkaar kan worden gezet.

Tom Ross Photography Carbon Positive House

Duurzaamheidsprijs

De Carbon Positive House is voorzien van beplanting op de binnenmuren die lucht zuivert en een goed binnenklimaat bevordert. Verder zegt Archiblox dat de prefab-woning mogelijkheden biedt voor een eigen waterzuiveringsinstallatie die onder meer regenwater reinigt voor gebruik.

De Carbon Positive House is voor meerdere duurzaamheidsprijzen genomineerd, waaronder de Sustainia Awards. De winnaars van de Sustainia Awards worden op 6 december tijdens de klimaattop in Parijs bekendgemaakt.

In Nederland bouwt VolkerWessels met het MorgenWonen-concept binnen één dag energiezuinige en duurzame huizen op locatie. Zo breidt het bouwconcern het concept uit met de ontwikkeling van energienotanul-woningen, waardoor bewoners geen energielasten hebben. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: The Fifth Estate, Archiblox | Foto: Tom Ross Photography (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra