Bhutan gebruikt plastic afval voor duurzame wegen

Bhutan road

15-11-2015 12:19 | Door: Fitria Jelyta

Een ondernemer in Bhutan heeft een bestratingsmengsel ontwikkeld uit plastic afval en de aardolielijmstof bitumen om duurzame en milieuvriendelijke wegen te bouwen.

Dat meldt Reuters. Door de combinatie van plastic afval en bitumen in het bestratingsmengsel, zegt initiatiefnemer Rikesh Gurung 30 tot 40 procent plastic afval te hergebruiken dat anders in afvalverbrandingsinstallaties zou belanden.

Daarnaast stelt de initiatiefnemer dat het plastic afval in het mengsel het gebruik van geïmporteerde aardolielijmstof met 40 procent vermindert. Hiermee zegt Gurung duurzame en milieuvriendelijke wegen te kunnen opleveren.

In een pilotproject heeft Gurung samen met de landelijke regering en andere partijen een weg van 150 meter in de hoofdstad van Bhutan, Thimpu, voorzien van het duurzame bestratingsmengsel. Hieruit moet blijken of het mengsel uit plastic ook in andere delen van het land kan worden aangelegd.

Onderhoudsvrij

Gurung heeft de duurzame wegen naar eigen zeggen voor de komende vijf jaar onderhoudsvrij gemaakt. Volgens de initiatiefnemer besteedt de regering van Bhutan jaarlijks $ 4,2 mln om wegen te repareren en te onderhouden.

In Nederland hebben onderzoekers duurzaam asfalt ontwikkeld uit het natuurlijke plakmiddel lignine, dat de aardolielijmstof in asfalt vervangt. Door gebruik van lignine is de weg volgens de onderzoekers geluidsarmer en verbruikt het verkeer minder brandstof.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Reuters, Kuensel Online | Foto: Kyle Taylor, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra