Is het verticale bos wel zo duurzaam?

Porta Nuova

20-11-2015 09:21 | Door: Fitria Jelyta

Met meerdere onderscheidingen, waaronder het beste hoge gebouw van 2015, is het Italiaanse verticale bos geroemd om zijn positieve impact op het milieu. Toch zijn er vraagtekens gezet bij het gebruik van beton in de kolossale torens.

Op de twee Bosco Verticale-torens, met hoogtes van 110 meter en 76 meter, zijn duizend bomen geplant om zowel de lokale ecologie en het stadsklimaat van het Milanese zakelijke district Porta Nuova te verbeteren. Zo heeft het verticale bos van Italiaanse architect Stefano Boeri onlangs de internationale prijs gewonnen voor beste hoge gebouw van de Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH).

De groene toren van prefab-betonelementen zal ook verrijzen in de Zwitserse plaats Lausanne. In Zwitserland wordt La Tour des Cedres van 117 meter hoog beplant met 24.000 planten, waaronder honderd cederbomen van vier verschillende soorten. Voor de geprefabriceerde betonelementen van het tweede verticale bos is het Engelse ingenieursbedrijf BuroHappold verantwoordelijk.

Door het veelvoudige gebruik van beton om de zware bomen op de balkons van het gebouw te steunen, vraagt Lloyd Alter, journalist bij duurzaamheidssite Treehugger, zich af of het verticale bos wel zo duurzaam is. Volgens de journalist is beton verantwoordelijk voor vijf tot zeven procent van de totale CO2-uitstoot wereldwijd.

bosco verticale Milaan

Duurzaamheidsanalyse

Alter stelt verder dat de Bosco Verticale van Boeri niet duurzaam kan worden genoemd, zonder precies te weten hoeveel CO2-uitstoot de bomen zullen absorberen en hoeveel CO2-uitstoot het benodigde beton zal opleveren.

Naar verwachting start de bouw van de tweede Bosco Verticale in Zwitserland in 2017. Het tweede verticale bos biedt plaats voor onder meer woon- en kantoorruimtes.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Archdaily, Treehugger | Foto: Kokky92, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra