Irak krijgt ’s werelds eerste verticale stad

19-11-2015 18:12 | Door: Fitria Jelyta

In de Irakese provincie Basra verrijst een 964 meter hoge wolkenkrabber, die volgens de ontwikkelaars de hoogste ter wereld moet worden. Met zonnepanelen kan de toren zijn eigen energie opwekken.

De wolkenkrabber van Irakese architectenbureau AMBS Architects biedt plaats voor kantoren, hotels, woonwijken, winkelcentra, parken en een spoorwegnet. De 'verticale stad' krijgt onder meer LED-verlichting en zonnepanelen, waarmee de toren zelf energie gaat opwekken voor warmte en stroom.

De Bruid’, zoals AMBS Architects het ambitieuze bouwproject noemt, bestaat uit vier torens waarvan de hoogste toren een lengte van 964 meter krijgt en 241 verdiepingen zal tellen. Als de antenne op het gebouw wordt meegeteld, is De Bruid zelfs 1152 meter hoog. 

Het sluierachtige ontwerp van het gebouw moet zorgen dat de torens genoeg schaduw krijgen in het warme stadsklimaat. Verder wordt De Bruid voorzien van installaties die gebruikmaken van water om de verticale stad te koelen.

Snelgroeiende oliestad

Met de verticale stad wil de zakelijke provincie Basra in 2025 de stadscapaciteit vergroten en tegelijkertijd meer ruimte vrijmaken voor groengebieden. Volgens de architecten zal de snelgroeiende oliestad Basra ten zuiden van Irak, met het bouwproject de eerste verticale stad ter wereld krijgen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: De Morgen, Designboom, Solar Magazine | Foto: AMBS Architects

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra