Studenten krijgen in Utrecht duurzame huizen van ouders

student housing

20-11-2015 07:11 | Door: Fitria Jelyta

Op de Veemarkt in Utrecht verrijst een vijftal studentenwoningen met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) 0. Volgens de initiatiefnemers krijgt Utrecht hiermee de meest duurzame studentenwoningen.

Het project ‘Blaarkoppen’ van Pickkers Consult en de Stichting Ouders Collectief Blaarkoppen wordt gerealiseerd aan de hand van een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Hiermee kan een groep burgers samen woningen of zelfs een hele woonwijk ontwikkelen op eigen initiatief of op initiatief van een gemeente.

Vanwege de hoge mate van duurzaamheid en participatie in het project is de aanbesteding toegekend aan de initiatiefnemers. Zo krijgen de vijf studentenwoningen onder meer goede isolatie en 27 zonnepanelen op de daken van elke woning.

Daarnaast zullen de duurzame woningen een EPC 0 behalen, waardoor er genoeg energie wordt opgewekt voor het elektriciteitsverbruik van de gebouwen. Mede hierdoor is Blaarkoppen volgens de initiatiefnemers de meest duurzame studentenhuisvesting in Utrecht.

Alternatief aanwendbaar

De Blaarkoppen-woningen zijn in te richten naar de wensen van toekomstige bewoners. In eerste instantie bieden de gezinshuizen ruimte aan 50 studenten, maar de woningen zijn ook gemakkelijk opnieuw in te richten om gezinnen en stellen te huisvesten.

Daarnaast is er voor de realisatie van Blaarkoppen gebruikgemaakt van duurzame bouwmaterialen als FSC-gecertificeerd hout en hergebruikt beton. De initiatiefnemers verwachten de studentenwoningen begin 2016 op te leveren. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: De Utrechtse Internet Courant, Trajectum.online | Foto: COD Newsroom, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) 

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra