Zorgorganisatie als eerste op duurzaamheid gecertificeerd

retirement home

21-11-2015 10:17 | Door: Fitria Jelyta

De zorgorganisatie Marga Klompé heeft voor haar duurzame locatie in de Gelderse plaats Aalten een Breeam In-use-certificaat ontvangen. Marga Klompé is naar eigen zeggen de eerste zorginstelling met het duurzaamheidscertificaat.

Dat meldt Skipr. Voor de locatie Het Hoge Veld heeft Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé (SZMK) het Breeam In-use-certificaat behaald.

Zo beschikken de woningen voor ouderen en verpleeghuiszorg over zonnepanelen op het dak, een tuin met ecologische voorzieningen, een hoge isolatiewaarde en een warmtepomp om het gebouw duurzaam te verwarmen en te koelen. Daarnaast zijn de woningen voorzien van Airconomy-vloeren. Deze vloersystemen maken vloerverwarming, ventilatie en koeling mogelijk.

Met het aangescherpte energie- en duurzaamheidsbeleid is SZMK naar eigen zeggen de eerste Nederlandse zorgorganisatie die het duurzaamheidscertificaat Breeam-NL In-Use in ontvangst mag nemen.

Breeam Assessment

De Breeam-NL In-Use is een methode om de duurzaamheidsprestaties van bestaande gebouwen te monitoren. Zo wordt de methode verder ontwikkeld om ook bestaande gebouwen van onderwijsinstellingen op duurzaamheid te kunnen certificeren. In een pilot werken universiteiten samen om de Breeam-NL In-Use op te nemen voor het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen.

In de Gelderse plaats Voorst krijgt Woonzorgcentrum de Benring 512 zonnepanelen op het dak. Dit wordt mogelijk gemaakt door de crowdfundingactie ZonOpZorg van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, woningcorporatie Habion en platform zonnepanelendelen. Met dit initiatief wil het consortium zoveel mogelijk zorghuizen in Nederland van zonnepanelen voorzien. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Skipr | Foto: Ann, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra