Duurzaam gebouw voor Internationaal Strafhof opgeleverd

nieuwe ICC gebouw

24-11-2015 09:58 | Door: Fitria Jelyta

In Den Haag is het nieuwe International Criminal Court (ICC)-gebouw opgeleverd. Met een warmtekoudeopslagsysteem van Eneco moet het duurzame gebouw jaarlijks 430 ton CO2-uitstoot verminderen.

Het nieuwe ICC-gebouw is door Courtys, een bouwcombinatie van de VolkerWessels-ondernemingen Visser & Smit Bouw en Boele & van Eesteren en Royal HaskoningDHV opgeleverd. Zo is het duurzame ICC voorzien van onder meer LED-verlichting en een warmtekoudeopslagsysteem (WKO) van Eneco. Volgens de energieleverancier is de WKO-installatie een van de grootste in Nederland.

Het WKO-systeem moet het ICC-gebouw duurzaam verwarmen en koelen. Jaarlijks vermindert dit de CO2-uitstoot tot 430 ton. Voor het WKO-systeem is Eneco gedurende 30 jaar verantwoordelijk voor de realisatie, het gebruik en het onderhoud.

Met de inzet van LED-verlichting zegt het Internationale Strafhof op zowel energie- als onderhoudskosten te besparen. Verder beschikt het nieuwe ICC-gebouw over veel groen en betonnen plafondplaten die de door mensen en elektronica geproduceerde warmte in het gebouw absorbeert. De warmte wordt opgeslagen en vervolgens gebruikt om het gebouw te verwarmen.

Warmte opslaan

Bij de realisatie van het ICC-gebouw heeft de bouwcombinatie duurzame maatregelen toegepast. Zo is de voormalige Alexanderkazerne duurzaam gesloopt en heeft het consortium bouwmaterialen uit de sloop hergebruikt. Daarnaast maakt het Internationale Strafhof gebruik van waterbesparende installaties en daglichtgestuurde verlichting.

In december van dit jaar neemt het Internationale Strafhof het duurzame gebouw in gebruik.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: ICC-Permanentpremises | Foto: VolkerWessels 

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra