Pilot RVO.nl moet musea verduurzamen

Amsterdam Rijksmuseum

25-11-2015 07:17 | Door: Fitria Jelyta

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start met een pilot om musea te verduurzamen. Een Breeam-nulmeting moet leiden tot concrete duurzaamheidsmaatregelen voor musea. 

RVO.nl heeft samen met de gemeente Amsterdam de zeven grootste musea in de stad een Breeam-nulmeting aangeboden. Hiermee onderzoekt de instantie de museumgebouwen, waarna aanbevelingen voor concrete duurzaamheidsmaatregelen moeten volgen. De Breeam-nulmeting wordt uitgevoerd door ingenieursbureau Royal HaskoningDHV.

Met het pilotproject moeten de grootste musea in Amsterdam een Breeam-NL In-Use-certificaat behalen. In het project zijn grote musea als het Anne Frank Huis, het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum aangesloten. RVO.nl verwacht met dit pilotproject ook andere musea in Nederland te stimuleren om ook te verduurzamen.

Duurzame rijksmonumenten

Eerder stelde het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) € 10 mln beschikbaar om de komende twee jaar rijksmonumenten te verduurzamen.

Zo krijgt het de Hermitage Amsterdam buizen van 425 meter lang, waarmee het warmteoverschot in het museumgebouw wordt vervoerd om de naastgelegen Hortus Botanicus te verwarmen. Vervolgens levert de Hortus Botanicus gekoeld water terug aan de Hermitage om de expositiezalen te koelen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: RVO.nl | Foto: Voytikof, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra