Gemeente Enschede geeft groene bouwvergunningen af

25-11-2015 16:20 | Door: Aveline Bies

De gemeente Enschede wil de bouw van duurzame gebouwen stimuleren. Daarom wil zij als eerste gemeente in Nederland de kosten van vergunningen voor duurzame bouwwerken afschaffen. 

Dit schrijft Vastgoedmarkt. Belastingen die op vergunningen worden geheven, zogenaamde leges, kunnen mensen en bedrijven ervan weerhouden een duurzame investering te doen, stelt de gemeente Enschede. Door deze leges per 1 januari 2016 af te schaffen, hoopt de gemeente op meer investeringen in duurzame bouwwerken.

De gemeente gaat zogenaamde ‘groene leges’ invoeren. Dit houdt in dat vergunningskosten onder de € 50.000 niet betaald hoeven te worden. Hierdoor kan duurzame bouw zich sneller terugverdienen. Enschede is de eerste gemeente in Nederland die deze maatregel neemt. 

"Er zijn gemeenten die al wat regelingen hebben op het gebied van energieverbruik", zegt Wethouder Hans van Agteren tegen De Ondernemer. "Maar het kwijtschelden van leges voor duurzaam bouwen, zoals wij gaan doen, dat wordt nog nergens toegepast."

Door het invoeren van groene leges loopt de gemeente naar verwachting € 150.000 aan inkomsten mis. Wanneer de groene leges een succes zijn, heeft de gemeente plannen om in 2018 op niet-duurzame bouwwerken extra leges te heffen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Vastgoedmarkt | Foto: Oregon Department of Transportation, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra