Toekomstige bewoners moeten delen in Utrechtse MicroCity

A2 Studio beeldmateriaal MicroCity Utrecht

30-11-2015 07:20 | Door: Fitria Jelyta

In Utrecht verrijst een nieuw gebouw bovenop de nieuwe terminal van de Uithoflijn. Met een slim en duurzaam ontwerp draagt het gebouw als microcity bij aan de circulaire economie.

Het Platform-gebouw biedt plaats voor woonruimtes, horeca en locaties met een commerciële bestemming die volgens het microcity-concept mogelijk maakt. Het gebouwontwerp komt overeen met het idee van architect Ton Venhoeven, waarin de samenhang van ruimtelijke ordening en infrastructuur wordt benadrukt in een landschap dat zowel duurzaam als economisch competitief is.

De ontwikkelingsovereenkomst voor Het Platform is getekend door de gemeente en provincie Utrecht, ABC Planontwikkeling met Westplan Investors, architectenbureau VerhoevenCS architecture+urbanism, en aannemer Bam. De ontwikkelaars zeggen het gebouw met een oppervlakte van 18.500 vierkante meter te realiseren op basis van de hoogste Breeam-duurzaamheidsprincipes.

Daarnaast beschikt het ontwerp over het tegelijk en geïntegreerd bouwen van het gebouw en het onderliggende bus-tramstation. Volgens de ontwikkelaars wordt er hierdoor minder staal en beton gebruikt. Zo bouwt het consortium het gebouw duurzamer en makkelijker, wat leidt tot minder bouwoverlast.

A2 Studio beeldmateriaal MicroCity Utrecht

Deeleconomie

Het Platform-gebouw is voornamelijk bedoeld voor net afgestudeerde hoogopgeleide jongeren en kenniswerkers die ontmoeten, gezonde lifestyle, delen en een directe aansluiting met de stad belangrijk vinden. De voorzieningen in het gebouw zijn vrij toegankelijk en dragen bij aan het MicroCity-concept, waarbij toekomstige bewoners de gebouwfaciliteiten delen met medebewoners en met bezoekers uit de rest van de stad. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Gemeente Utrecht, Bam | Foto: A2 Studio (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra