Geopolymeer maakt bouwmaterialen duurzaam en betaalbaar

cement mixer

01-12-2015 18:48 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlandse bedrijf Sqape Geopolymeer Technologie vervangt Portlandcementen volledig door minerale reststoffen. Hiermee zegt Sqape duurzame en betaalbare bouwmaterialen te produceren.

Met de geopolymeertechniek vervangt Sqape Portlandcementen door minerale reststoffen, alkaliën en een activator. Het bedrijf zegt hiermee het energie-intensieve cementproductieproces overbodig te maken.

De CO2-reductie bij een onverwarmd productieproces op basis van geopolymeer-bindsystemen is volgens MVO Nederland 80 procent ten opzichte van Portlandcementen. Hierdoor beschikken geopolymeerproducten over een lage CO2-voetafdruk. Afhankelijk van de toepassing van de geopolymeertechniek, zegt Sqape 85 procent op CO2-uitstoot te verminderen ten opzichte van Portlandcement.

Volgens Scape is het productieproces van bouwmaterialen met behulp van de Sqape geopolymeertechniek vergelijkbaar met de productie van cementgebonden beton. Hierbij worden dezelfde toeslagmaterialen en productietechnologie gebruikt. Echter hebben de bouwmaterialen die volgens de Sqape techniek zijn geproduceerd, een beter milieuprofiel, zo stelt het bedrijf.

Geopolymeer toepassen

Sqape zegt de geopolymeertechniek momenteel op de Nederlandse en Belgische markt te brengen met als eerste de focus op ongewapende toepassingen, zowel prefab als op locatie. Daarnaast moet de techniek worden toegepast op gewapende toepassingen zoals op rioleringsbuizen en kanaalplaatvloeren. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Sqape Geopolymer Technology | Foto: Chris Northwood, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra