Damwanden uit baggerslib winnen waterinnovatieprijs

water innovaties

02-12-2015 07:40 | Door: Fitria Jelyta

Het Nederlandse bedrijf Netics heeft een techniek ontwikkeld om bouwmaterialen te produceren uit baggerslib. Hiervoor heeft het bedrijf de Waterinnovatieprijs 2015 in de categorie 'Duurzaamheid' ontvangen.

De Geowall van het ingenieursbureau Netics uit Alblasserdam is een techniek waarmee baggerslib als basismateriaal voor bouwelementen kan worden gebruikt. Zo kan het bedrijf duurzame panelen uit baggerslib ter plekke produceren. Deze panelen zijn vervolgens in te zetten als vervanging voor houten constructies die watergangen beschermen.

Voor de productie van de bouwelementen maakt Netics gebruik van het kleimateriaal zeoliet, dat warm wordt bij aanraking met water. Hierdoor verdampt het vocht van baggerslib in rap tempo, waardoor de panelen snel geproduceerd kunnen worden. Daarnaast blijkt zeoliet de bouwelementen uit baggerslib extra sterk te maken.

Voor deze innovatie is Netics benoemd tot winnaar van de duurzaamheidscategorie van de Waterinnovatieprijs 2015. Deze prijs wordt jaarlijks door de Unie van Waterschappen uitgereikt aan innovatieve projecten die toepasbaar zijn binnen de taken van waterschappen. Winnaars van vier verschillende categorieën ontvangen een projectversnellingstraject ter waarde van € 15.000.

Waterinnovaties

Het bedrijf Wingssprayer is benoemd tot winnaar in de categorie ‘Schoon Water’. Het bedrijf ontwikkelde technologie die minder gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater verspreidt. Volgens het bedrijf leidt de Wingsprayer spuitmethode tot 99 procent minder verwaaiing van de middelen.

Een ander project dat in de prijzen viel, is de ‘inlaat op maat’-methode die via een innovatieve geleidbaarheidssensor bepaalt hoeveel water moet worden ingelaten in een polder om een wenselijk waterpeil te behalen. Daarnaast is de Waterinnovatieprijs uitgereikt aan een verbeterde ontwerpmethodiek voor dijken op veen en een lesmodule die middelbare scholieren bewustmaakt van overstromingsgevaar.

Bekijk hier een video over de bouwtechniek met baggerslib van Netics. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Waterinnovatieprijs, TNO | Foto: Ted Eytan, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra