Radboud Universiteit krijgt gebouw dat gebruikers ‘volgt’

Radboud nieuwbouw sociale wetenschappen Inbo

03-12-2015 09:41 | Door: Fitria Jelyta

Op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen verrijst een nieuwbouw voor de Sociale Wetenschappen. Dankzij energiezuinige installaties is het slimme gebouw energieneutraal.

Voor het ontwerp van de nieuwbouw zijn architectenbureau Inbo en ingenieursbureaus Deerns en Croes verantwoordelijk. Het gebouw wordt gerealiseerd volgens de hoge duurzaamheidseisen van Breeam-NL Excellent.

Het nieuwe gebouw van de Radboud Universiteit krijgt zonnecellen op het dak van 5.500 vierkante meter, LED-verlichting, goede isolatie en een aansluiting op het bestaande warmtekoudeopslagsysteem van de universiteit. 

Daarnaast zijn alle ruimtes in het gebouw voorzien van bewegingssensoren die de verlichting en ventilatie aansturen op basis van aanwezige personen. De architecten van Inbo spreken over een ‘gebouw dat de mens volgt’. “Het is een smart building dat volledig is afgestemd op de behoeftes van de gebruikers”, zegt Jeroen Simons, architect bij Inbo.

Radboud nieuwbouw sociale wetenschappen Inbo

Trapgebruik bevorderen

Door de trappen in het nieuwe gebouw centraal te integreren, zeggen de architecten het gebruik van trappen in plaats van liften te bevorderen. Dit moet het energiegebruik verder verlagen.

De nieuwbouw biedt plaats aan collegezalen van verschillende grootte, stiltewerkplekken, practicumruimten, groepswerkplekken en horecavoorzieningen. Verder krijgt het gebouw een centrale laboratoriumvoorziening. De bouw start in 2018, waarna het nieuwe gebouw voor de faculteit der Sociale Wetenschappen in 2020 in gebruik wordt genomen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Radboud Universiteit, Inbo | Foto: Inbo (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra