Ikea bouwt 10.000 duurzame huizen voor vluchtelingen

Better Shelter homes

03-12-2015 14:04 | Door: Fitria Jelyta

Ikea heeft duurzame schuilplaatsen voor vluchtelingen ontwikkeld uit een stalen frame en zonnepanelen. De huizen gaan drie jaar lang mee en bieden meer veiligheid dan de veelgebruikte tenten.

Dat schrijft Elle. Samen met de UN Refugee Agency (UNHCR) en Better Shelter werkt de Zweedse meubelgigant aan een oplossing om schuilplaatsen te bieden voor een deel van de zestig miljoen vluchtelingen wereldwijd.

Binnen deze samenwerking heeft Ikea huizen ontwikkeld, die bestaan uit een stalen frame, zonnepanelen, deuren en een slot. Dit maakt het mogelijk voor vluchtelingen om in een duurzame en veilige schuilplaats te verblijven.  

Daarnaast zijn de woningen binnen vier tot acht uur op locatie zonder gereedschap in elkaar te zetten. In vergelijking met de veelgebruikte tenten in vluchtelingenkampen, zijn de vijfpersoonswoningen van Ikea twee keer zo groot en gaan ze tot drie jaar mee.

Better Shelter homes

Tijdelijk onderkomen

Eerder heeft Ikea het eerste plat verpakte huis ontwikkeld als een tijdelijk onderkomen voor vluchtelingen. Dit Ikea-huis heeft een oppervlak van 18 vierkante meter en is in vier uur tijd zonder gereedschap in elkaar te zetten.

In een ander project helpt een team van Nederlandse bouwexperts de Duitse regering bij het realiseren van noodwoningen voor de opvang van vluchtelingen. Binnen een maand zegt het consortium 350 prefab-woningen te kunnen opleveren. Naast vluchtelingenopvang kunnen de woningen ook hergebruikt worden voor de huisvesting van onder meer studenten en senioren. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Elle | Foto: Better Shelter (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra