Plantenkas maakt waterzuivering 30 procent efficiënter

Kas

09-12-2015 07:27 | Door: Aveline Bies

The Green RooTine, een zuiverende kas, maakt waterzuivering 20 tot 30 procent energie-efficiënter. In Alkmaar start binnenkort mogelijk een proef met de zuiverende kas.

The Green RooTine zuivert rioolwater door gebruik te maken van bacteriën op de wortels van planten in een kas. De planten worden van onderaf belucht. De bacteriën op de wortels zetten afvalstoffen in het water om in voedingsstoffen voor zichzelf en de planten.

Hierdoor is de zuiverende kas, in tegenstelling tot conventionele zuiveringsmethodes, waarbij natte slib wordt verbrand, een stuk energie-efficiënter. Zo zou de The Green RooTine 20 tot 30 procent minder energie verbruiken bij de waterzuivering. Daarnaast zorgt de actieve zuivering ervoor dat vervelende geuren in het rioolwater worden geneutraliseerd.

Duurzaam alternatief

Verder zou het slib dat overblijft 40 procent droger zijn, wat bij de verwerking energie bespaart. Door deze factoren zijn zuiverende kassen volgens de bedenkers een duurzaam alternatief voor de huidige rioolwaterzuiveringen die een hoog energieverbruik hebben door het verbranden van natte slib.

Omdat er voor de plaatsing van de zuiverende kas 50 tot 70 procent minder bouwoppervlak nodig is, kan The Green RooTine ook de leefbaarheid in steden verbeteren, stellen de bedenkers. De ruimte die overblijft, kan worden ingezet voor sociale doeleinden, zoals volkstuinen, woningen en ontmoetingsplekken voor bedrijven.

Sustainability Challenge

Het team achter The Green RooTine won met deze business case de Sustainability Challenge van Sustainable Motion. Het waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), waarvoor het team de business case ontwikkelde, is erg geïnteresseerd in het gebruik van de zuiveringsinstallatie.

“Het mooie aan The GreenRooTine is dat het systeem in verschillende situaties kan worden toegepast”, zegt bedrijfsvertegenwoordiger Marieke Ritzema. “Midden in een dichtbebouwde stad, zoals Alkmaar, of in de toekomst in nieuwbouwwijken met grote besparingen op rioleringsstelsels. Op deze manier kan het sluiten van een deel van de waterketen op wijkniveau echt gaan gebeuren.”

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: The Green RooTine | Hoofdfoto: ProFlowers, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), Teksfoto: The Green RooTine (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra