Aanleg duurzaam asfalt krijgt vervolg in Enschede

asfaltweg

07-12-2015 18:08 | Door: Fitria Jelyta

De gemeente Enschede legt op een 400 meter lange weg in Boekelo het duurzame Ecofalt aan. Dit asfalt is geproduceerd uit sloopmateriaal en vermindert de CO2-uitstoot van het productieproces.

Dat schrijft Cobouw. De gemeente Enschede brengt het asfalt vanaf 16 december aan op de Nieuwe Beekweg in Boekelo, een plattelandsweg waarop ook autoverkeer rijdt. Het Ecofalt van Abbink Boekelo Wegenbouw bestaat voor 90 procent uit gerecycled slooppuin, waardoor het winnen van nieuw gesteente voor de productie volgens de ontwikkelaars overbodig is.

Abbink Boekelo Wegenbouw zegt dat er geen verhitting nodig is bij de productie van het asfalt. Dit maakt het mogelijk om 100 procent in gas en CO2-uitstoot te besparen. Daarnaast is het Ecofalt twaalf maanden per jaar te verwerken bij buitentemperaturen tot min 10 graden Celsius.

Het wegenbouwbedrijf zegt bij de toepassing van het Ecofalt in totaal 2.675 kubieke meter gas en 4.630 ton CO2-uitstoot te besparen. Eerder is Ecofalt in een pilotproject op de Usselerveenweg in Enschede aangelegd. De ontwikkelaars hebben het asfalt op basis van de resultaten uit die proef verder verbeterd.

Bitumen

Het Ecofalt beschikt over een deklaag van de aardolielijmstof bitumen van de Duitse fabrikant Gerhard Herbers. De bitumen is vervolgens gecombineerd met plantaardige olie, die de stof week houdt en op termijn zelf verandert in de lijmstof.

In een ander project werken onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research aan asfalt uit een natuurlijk plakmiddel dat bitumen vervangt. Het bio-asfalt bestaat uit lignine, een natuurlijke stof in de celwanden van planten en bomen die stevigheid biedt. Het asfalt wordt momenteel op een 100 meter lang proefvak in Zeeland getest. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Cobouw, Abbink Boekelo Wegenbouw | Foto: The World According to Marty, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra