Multifunctionele Stayokay in Bergen op Zoom geopend

Stay Okay Personal Architecture

08-12-2015 12:15 | Door: Fitria Jelyta

De nieuwbouw voor de Stayokay in Bergen op Zoom beschikt over duurzame materialen als bamboe, hout, en biobased materialen. Aan het einde van de levensduur zijn de bouwonderdelen te hergebruiken.

Naast de Stayokay, biedt de nieuwbouw ook plaats aan educatiecentrum het Natuurpodium. Voor het gebouwontwerp was architectenbureau Personal Architecture verantwoordelijk. Volgens de architecten is er bij het ontwerp aandacht besteed aan een sterke relatie tussen het interieur en de omliggende natuur.

Bij de realisatie van het gebouw is gebruikgemaakt van duurzame materialen als lokaal gekapt hout, bamboe en biobased materialen. Daarnaast is het casco uit een prefab-systeem van houten kolommen en vloeren geproduceerd. Dit maakt het mogelijk om het gebouw eenvoudig te demonteren aan het einde van de levensduur en de bouwonderdelen te hergebruiken.

De indeling van het gebouw is gemakkelijk te wijzigen. Zo beschikt het gebouw over een beloopbaar heidedak dat ook fungeert als waterbuffer. De Stayokay is verder voorzien van overstekken die de transparantie van de verdiepingshoge puien vergroten en voorkomen dat het gebouw te veel opwarmt.

Stayokay Personal Architecture

Duurzaamheidsicoon

Volgens de architecten is het gebouw compact dankzij een ver doorgevoerd dubbel en meervoudig ruimtegebruik, waarbij de functies worden gedeeld. Verder is het meubilair vervaardigd van de houten spanten uit gebouwen die gesloopt moeten worden en zijn de gordijnen gemaakt van hennep.

Personal Architecture spreekt van een duurzaamheidsicoon, waarmee de gemeente Bergen op Zoom als exploitant van het Natuurpodium, een voortrekkersrol kan vervullen. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Architectenweb, Personal Architecture | Foto: Ossip van Duivenbode, Personal Architecture (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.



Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra