Hoe LED-meubels de lucht in kantoren zuiveren

LED-textiel

08-12-2015 12:29 | Door: Chris Thijssen

Franse onderzoekers hebben LED-textiel ontwikkeld dat vervuiling in de lucht kan neutraliseren. Behalve binnenruimtes kunnen hiermee ook vaarwegen of landbouwgebieden worden gezuiverd.

Het innovatieve textiel van wetenschappers aan het Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) in Lyon kan worden gebruikt voor de productie van meubels als banken, stoelen, kussens, gordijnen en dekens. Zo kan het textiel worden ingezet om de lucht in binnenruimtes, zoals kantoren of fabrieksruimtes, te zuiveren.

De innovatieve stof bevat een mengsel van titaniumdioxide en diverse oplosmiddelen die in de stof zijn geweekt. Het concept is gebaseerd op een fotokatalyse, een chemische reactie die werd ontdekt in de jaren negentig. Door de fotokatalysator te belichten, breekt deze verontreinigende stoffen in de lucht af.

De bouwsector gebruikt dit concept al langer in toepassingen als zelfreinigende verf en beton. Zo krijgt een brug in Sarajevo fotokatalytisch beton, dat de lucht zuivert. Speciale dakpannen, ontwikkeld aan de University of California gebruiken hetzelfde principe om de lucht te zuiveren.  

Glasvezel-LED’s

In tegenstelling tot het traditionele concept gebruiken de Franse onderzoekers echter geen extern licht, maar glasvezel-LED’s, die in het textiel zijn verwerkt. Het licht dat deze LED’s produceren activeert de titaniumdioxide in het textiel, waarna deze stof verontreiniging in de lucht absorbeert en afbreekt.

De onderzoekers stellend dat met het innovatieve textiel ook andere toepassingen mogelijk zijn dan het zuiveren van binnenruimtes. Zo kan het principe volgens hen ook worden gebruikt in vaarwegen, om pesticiden of farmaceutische middelen te verwijderen, of in de landbouw, om broeikasgassen te neutraliseren.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Centre National de la Recherche Scientifique | Foto: Cyril FRESILLON/IRCELYON/CNRS Photolibrary (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra