Geopolymeer maakt cementloze bermverharding mogelijk

Bermverharding

08-12-2015 16:15 | Door: Fitria Jelyta

De betonfabrikant v.d. Bosch Beton heeft gebruikgemaakt van geopolymeertechnologie om cement in betonnen bermverharding te vervangen. Dit leidt tot een CO2-arm product.

Samen met het bedrijf Sqape Geopolymeer Technologie heeft v.d. Bosch Beton Reduton ontwikkeld, een nieuw geopolymeer graselement met een extreem lage CO2-emissie. Volgens de betonfabrikant is dit het eerste betonproduct zonder toevoeging van cement.

Door geopolymeren als cementvervanger toe te passen, zegt het bedrijf een CO2-reductie van 85 procent te realiseren ten opzichte van de traditionele betonnen bermverharding met cement. Zo wordt de Reduton toegepast in een project van de Provincie Overijssel.

Reduton

“De innovatie van v.d. Bosch Beton draagt bij aan het verduurzamen van de infrastructuur en de verkeersveiligheid”, zegt gedeputeerde Bert Boerman, verantwoordelijk voor Mobiliteit, Water en Sociaal in de Provincie Overijssel. “Daarom experimenteren wij met deze nieuwe bermverharding bij het groot onderhoud en reconstructie van de parallelweg langs de N331 tussen Zwartsluis-Vollenhove”.

De Overijsselse provincie monitort en evalueert het project in samenwerking met v.d. Bosch Beton. Naar verwachting zijn de eerste resultaten in het voorjaar van 2016 bekend.

Beter milieuprofiel

Met de geopolymeertechniek vervangt Sqape Portlandcementen door minerale reststoffen, alkaliën en een activator. Volgens het bedrijf maakt de techniek het energie-intensieve cementproductieproces overbodig. Daarnaast hebben de bouwmaterialen die volgens de Sqape techniek zijn geproduceerd een beter milieuprofiel, zo stelt het bedrijf. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: v.d. Bosch Beton | Foto: Hoofdafbeelding: Cliffscherer, Creative Commons, In tekst afbeelding: v.d. Bosch Beton (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra