Hoe een drone en pilootloze helikopter branden blussen

helicopter drone

09-12-2015 17:34 | Door: Fitria Jelyta

Het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin heeft een succesvolle test uitgevoerd met een onbemande helikopter en een drone om branden vanuit de lucht te lokaliseren en te blussen.

Het luchtvaart- en ruimtevaartbedrijf Lockheed Martin werkt samen met NASA aan het Unmanned Aircraft System Traffic Management-systeem (UTM). Hiermee zegt het bedrijf onbemande luchttoestellen op lage hoogte veilig te kunnen aansturen zonder dat het reguliere luchtverkeer wordt verstoord.

Lockheed Martin heeft het UTM-systeem ingezet voor de aansturing van een quadcopter-drone en een onbemande helikopter. De helikopter is voorzien van een brandblusinstallatie om vanuit de lucht te helpen bij vuurbestrijding. Volgens het ruimtevaartbedrijf heeft de onbemande K-MAX helikopter voldoende capaciteit om te assisteren bij traditionele brandblusmethodes, waardoor een brand sneller wordt geblust.  

De zogenoemde Stalker XE UAS drone maakt gebruik van een infraroodsysteem om de brand te lokaliseren. De exacte locatie van de brand wordt doorgevoerd naar de K-MAX helikopter, die vervolgens voldoende water vervoert om de brand te blussen.

Luchtverkeersleiding

Het UTM-systeem houdt de vluchtpatronen van zowel de drone als de helikopter bij. Dit maakt het mogelijk om de actuele positie van beide toestellen door te geven aan de luchtverkeersleiding.

Volgens Lockheed is het systeem in staat om effectiever beginnende brandhaarden te detecteren om bosbranden te bestrijden. Zo kan de drone 8 uur lang in de lucht blijven om boven bossen op zoek te gaan naar mogelijke branden, terwijl de helikopter ook in slechte weersomstandigheden inzetbaar is.

Bekijk hier een film over de drone en onbemande helikopter die branden blussen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Digital Trends, IEEE Spectrum | Foto: U.S. Department of Agriculture, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra