Robots bouwen hun eerste gebouw in Rotterdamse haven

14-12-2015 09:13 | Door: Aveline Bies

De architectonische ontwerp- en fabricagestudio Studio RAP werkt aan de robotisering van de bouw. Robotisering maakt excentrieke ontwerpen in de bouw betaalbaar.

Studio RAP (Robotics Architecture Production) werkt nu aan een indoor-office voor het SkilledIn Office, een Rotterdams havenbedrijf, schrijft Duurzaamgebouwd. Het is het eerste gebouw in Nederland dat door robots gefabriceerd is. Dit gebouw heeft een oppervlak van 130 vierkante meterr en bevat een kantoor, een trainingscentrum en een presentatieruimte.

Een robot van ABB maakte het kantoor met behulp van Rapcam. Rapcam is een software, ontwikkeld door Studio RAP. Deze software is vanaf februari 2016 voor iedereen beschikbaar en je kan hiermee goedkoop en eenvoudig allerlei productiehandelingen automatiseren, in tegenstelling tot conventionele automatiseringssoftware. Mede-oprichter Wessel van Beerendonk: “Doordat er ruimte komt voor maatwerk kunnen ze, naast hun standaard productie werkzaamheden, ook excentrieke ontwerpen betaalbaar realiseren.” Dit maakt robotica voor de vastgoedsector interessant.

Link tussen materiële en digitale wereld

“Hier maken we een directe link tussen de materiële en digitale wereld. Wij introduceren het digitaal bouwmeesterschap: we produceren vaak zelf de toonaangevende bouwdelen van onze ontwerpen. Hierdoor hebben we meer controle over de kwaliteit en integriteit van het gebouw en daarmee over de waarde en betekenis van het ontwerp. Bijkomend voordeel is dat we op deze wijze een significante risicoverlaging en daling van faalkosten kunnen bewerkstelligen", aldus Wessel van Beerendonk.

De faalkosten in de bouw en het vastgoed liggen momenteel rond de € 7 mrd.  Wessel van Beerendonk: “We kunnen dit reduceren door de inzet van geavanceerde software en door de bouw te industrialiseren. Niet alleen bij early adopters en trendsetters, maar vooral bij grote partijen waar de kansen enorm zijn.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Duurzaamgebouwd

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra