Baksteen koelt gebouwen natuurlijk bij hoge temperaturen

15-12-2015 09:15 | Door: Fitria Jelyta

Colombiaanse architecten hebben een baksteen ontwikkeld, waarmee gebouwen worden gekoeld door zonnewarmte beter door het gebouw heen te verspreiden.

Dat schrijft Archdaily. De keramische bouwstenen van de Colombiaanse architectenstudio Sumart Diseño y Arquitectura SAS hebben een ongewone dwarsdoorsnede, die luchtventilatie tussen de opgestapelde bakstenen mogelijk maakt. Dit leidt ertoe dat zonnewarmte beter door de gevels wordt verspreid en het gebouw koel blijft in een warm klimaat.

Met de Bloque Termodisipador (BT) zeggen de Colombiaanse architecten een oplossing te hebben om gebouwen koel te houden, zonder daarbij installaties in te zetten die energie gebruiken. In tegenstelling tot traditionele bakstenen, zijn de BT-bakstenen volledig afgewerkt, waardoor een kostenbesparing in materiaalafwerking en onderhoud mogelijk is.

Geluidsdempende werking

De bakstenen bestaan uit een rechthoekige vorm en een ongelijkzijdige driehoekige vorm die de bouwonderdelen beschermen tegen zonnestraling en warmteoverdracht. Verder hebben de bakstenen een geluidsdempende werking.

Volgens de architecten zijn gebouwgevels uit traditionele, rechthoekige bakstenen vaker en langer blootgesteld aan zonnestraling. Dit leidt tot een opeenhoping van de geabsorbeerde zonnewarmte in de gevels, waardoor het gebouw niet voldoende wordt gekoeld bij hoge temperaturen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Archdaily | Foto: Camilo Suz via Archdaily, (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra