Bedrijven slaan handen ineen voor CO2-arm cement

cement bags

15-12-2015 12:25 | Door: Fitria Jelyta

Bedrijven uit de cementindustrie hebben tijdens de COP21 in Parijs de ambitie uitgesproken om de CO2-uitstoot met 20 tot 25 procent te verminderen in 2030.

De cementfabrikanten die in 2030 de CO2-uitstoot tot 25 procent willen verminderen, maken deel uit van de Cement Sustainability Initiative (CSI) van de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD). Zo dragen 16 cementbedrijven uit verschillende landen, waaronder Cemex, HeidelbergCement en Titan, bij aan het initiatief Low Carbon Technology Partnerships (LCTPi).

Het rapport van het LCTPi beschrijft een reeks maatregelen die de cementindustrie wil ondernemen om de CO2-uitstoot aanzienlijk terug te dringen. Zo zeggen de bedrijven het gebruik van schone brandstoffen in het productieproces van cement te bevorderen.

Verder willen de bedrijven koolstofarme cement produceren, manieren vinden om de CO2-uitstoot te reduceren in de gebruiksfase van beton als duurzaam bouwmateriaal, en het productieproces innoveren om de gewenste CO2-reductie te behalen. Volgens WBCSD moet de productie van koolstofarm cement bijdragen aan de ontwikkeling van duurzaam beton.

Kennis delen

Volgens Peter Bakker, CEO van WBCSD, is de cementindustrie verantwoordelijk voor 5 procent van de CO2-uitstoot wereldwijd. Bakker stelt dat de maatregelen om de gewenste CO2-reductie te behalen alleen effect hebben wanneer de cementbedrijven ondersteund worden door beleidsvoering en financiële prikkels.

Om het LCTPi-actieplan te behalen, krijgen de deelnemende bedrijven steun vanuit CSI, het duurzame cementinitiatief van WBCSD. Zo biedt CSI methodes om de CO2-utistoot en het energiegebruik van cementproducties te meten. Daarnaast krijgen de bedrijven een kans om kennis over de productie van CO2-arm cement met elkaar te delen. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: World Business Council for Sustainable Development | Foto: Martin Lopatka, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra