Groene tunnel reduceert milieubelasting met 25 procent

driving in tunnel

17-12-2015 13:53 | Door: Fitria Jelyta

Een nieuwe autotunnel in Bunnik beschikt over diverse duurzame elementen, zoals hergebruikt beton. Ook zeggen de ontwikkelaars de milieubelasting met 25 procent te hebben gereduceerd.

Dat schrijft Cobouw. Bij de aanbesteding van het project heeft Prorail gebruikgemaakt van het computerprogramma Dubocalc. Dit programma berekent de milieueffecten van de gebruikte bouwmaterialen en het energieverbruik, wat leidt tot de Milieu Kosten Indicator (MKI). Een lage MKI-waarde betekent een lage milieubelasting.

De autotunnel is in ongeveer anderhalf jaar tijd gebouwd. Zo beschikt de groene tunnel over duurzame elementen als hergebruikt betongranulaat, LED-verlichting en voorzieningen ter bescherming van flora en fauna, zoals een bijenhotel. Daarnaast is er volgens Prorail een duurzaam type geluidsscherm gebouwd langs de tunnel, waar kleine dieren kunnen schuilen. Mede hierdoor is de milieubelasting met 25 procent verminderd.

Volgens de ontwikkelaars is de autotunnel het eerste pilotproject van de Green Deal voor duurzaam grond-, weg- en waterbouw (GWW). De Aaanpak Duurzaam GWW biedt een praktische werkwijze om duurzaamheid in GWW-projecten in te zetten. Zo stimuleert de Green Deal duurzame innovatie samen met energie- en kostenbesparingen.

Duurzaamheid in toekomstige projecten

Prorail zegt na het pilotproject ook duurzame maatregelen te ondernemen in toekomstige aanbestedingen. Vanaf vrijdag 18 december kunnen automobilisten in Bunnik gebruikmaken van de nieuwe autotunnel onder het spoor. Dit moet volgens ProRail leiden tot een betere doorstroming van het autoverkeer. 

In een ander project krijgt Den Haag het schoolvoorbeeld van een duurzame infrastructuur in Nederland. De Victory Boogie Woogietunnel moet onder meer beschikken over zonnepanelen die energie opwekken voor het dienstgebouw. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Cobouw, Prorail | Foto: Kyle May, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra