Studenten bouwen biologisch afbreekbare brug uit ijs

ice construction

23-12-2015 13:35 | Door: Fitria Jelyta

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaan een brug uit ijs en papiervezel bouwen in de Finse plaats Juuka. Na het smelten van de brug worden de resterende papiervezels gebruikt als compost.

In totaal 150 studenten uit Nederland, België, Groot-Brittannië, Schotland, Portugal, Zwitserland en Finland werken onder leiding van de TU/e aan een project om een brug te bouwen uit ijs. De ‘Bridge in Ice’ van 65 meter lang en 5 meter breed wordt versterkt met papiervezels. Door de vezels is het water in bevroren toestand volgens de TU/e drie keer zo sterk als normaal ijs en tien keer zo taai.

Na het smelten van de brug in het voorjaar, blijven de papiervezels achter om te worden gebruikt als voedingsbodem voor planten. Volgens de ontwikkelaars is de ijsbrug daardoor volledig biologisch afbreekbaar.

Met dit project willen de initiatiefnemers laten zien welke bouwconstructies mogelijk zijn door gebruik te maken van papiervezels en bevroren water. In de voorbereiding van het project hebben de ontwikkelaars berekend dat de brug het gewicht van een auto gemakkelijk kan dragen. De studenten gaan de ijsconstructie op stevigheid testen door een 2.000 kilo zware auto over de brug te laten rijden.

bridge in ice

Da Vinci

Het ontwerp van de ijsbrug is gebaseerd op een ontwerp van Leonardo da Vinci voor een brug over de Bosporus die nooit tot stand is gekomen. Naar verwachting wordt de Bridge in Ice begin februari in de Finse plaats Juuka opgeleverd.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: TU/e | Foto: Hoofdafbeelding: Derek Gavey, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Bridge in Ice via TU/e (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra