EU-project: betere kwaliteit binnenlucht verbetert gezondheid

07-01-2016 14:23 | Door: Aveline Bies

De luchtkwaliteit in gebouwen kan leiden tot een slechte gezondheid. Het Osirys Project van de Europese Unie richt zich op het verbeteren van deze luchtkwaliteit.

Dit schrijft Bioplasticsmagazine. De Europese Unie (EU) ziet de binnenluchtkwaliteit als aandachtspunt, omdat mensen veel van hun tijd binnen doorbrengen. De World Health Organization (WHO) geeft aan dat gevaarlijke substanties die door gebouwen worden uitgestoten, constructiematerialen, apparatuur en menselijke activiteiten in gebouwen kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Het onderzoek is erop gericht om bronnen en typen van luchtvervuiling binnen in gebouwen te identificeren. Dit is complex. Toch wordt er getracht om een holistische aanpak te ontwikkelen om relevant EU-beleid te ondersteunen waardoor gebouwen veiliger, gezonder, energie-efficienter en duurzaam worden.

Het door de EU gesponsorde Osirys Project doelt op het ontwikkelen van veilige, energie-efficiënte en op bos gebaseerde composities voor buitengevels en scheidsmuren om de luchtkwaliteit in nieuwe gebouwen en retrofit te verbeteren. Nieuwe eco-innovatieve bouwmaterialen kunnen een gezonder klimaat binnen gebouwen tot stand brengen door de vervuilingsbronnen te vervangen of te elimineren.

Biosamengestelde isolatiepanelen

Een voorbeeld van de oplossingen die door het Osirys Project worden aangedragen zijn bio-samengestelde isolatiepanelen bestaande uit een mal, gemaakt van 100 procent biohars die versterkt is met vlas, jute en kurk. Deze panelen hebben een laag gehalte aan vluchtige organische stoffen en bieden een goede weerstand tegen vuur en chemicaliën. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Bioplasticsmagazine | Foto: By Ronald Lu & Partners (Ronald Lu & Partners) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra