Meer inzicht in daglichtkwaliteit voor gebouwontwerp

Daglicht

07-01-2016 12:25 | Door: Fitria Jelyta

Het ingenieursbureau DGMR heeft een nieuwe app ontwikkeld om daglicht vroeg in het ontwerpproces van gebouwen te integreren. Dit zou energiebesparing in nieuwbouw mogelijk maken.

Dat schrijft Cobouw. De Daglicht-app van DGMR is voornamelijk bedoeld om in stedelijke omgevingen snel een beeld te krijgen van de daglichtkwaliteit. Zo maakt de app het voor gebouwontwerpers mogelijk om voor verschillende gebouwfuncties een beeld te krijgen van de benodigde raamafmetingen voor voldoende daglicht.

Met de app, te downloaden via de App Store van Apple, kunnen ontwerpers volgens DGMR vroeg in het ontwerpproces rekening houden met voldoende daglicht in een gebouw. 

Volgens het ingenieursbureau leidt voldoende daglicht in gebouwen niet alleen tot een verbeterde beleving en productiviteit, maar ook tot energiebesparing. Met veel glas op de juiste plaatsen kunnen gebouweigenaren op de energie voor kunstverlichting besparen en zo gemakkelijker aan de nieuwe Energieprestatiecoëfficiënt (EPC)-eis voldoen, stelt DGMR.

Meer daglicht in gebouwen

Aan de hand van de Bouwbesluit-eisen toetst de app de mogelijkheid voor meer inzet van daglicht in de gekozen gebouwfunctie. Zo kunnen ontwerpers voor zowel een kantoorgebouw als een woning dezelfde opties voor verbeterde daglichtkwaliteit in het ontwerp integreren. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Cobouw, DGMR | Foto: Pepe Frog, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra