Heijmans versterkt Waddenzeedijk aan Friese kust duurzaam

07-01-2016 18:12 | Door: Fitria Jelyta

In opdracht van het Wetterskip Fryslân gaat Heijmans 13 kilometer dijkvlakken langs de Waddenzee in Friesland versterken met een duurzame dijkbescherming. Die moet de groei van voedselbronnen voor kustvogels toelaten.

Het bouwbedrijf zegt de bestaande dijkbekleding langs de Waddenzee te verbeteren door gebruik te maken van de Elastocoast. Deze verlijmde steenslag beschikt over een hoog percentage holle ruimtes, waardoor de energie van golven die tegen de dijk slaan wordt geabsorbeerd. Daarnaast biedt het materiaal een geschikte ondergrond voor algen, wieren, schelpdieren en andere kleine organismen die een voedselbron vormen voor kustvogels.

De Elastocoast bestaat uit een soort tweecomponenten superlijm die voor 50 procent uit hernieuwbare grondstoffen is geproduceerd. Het materiaal is door het chemieconcern Basf ontwikkeld en wordt door Heijmans op grote schaal geproduceerd en toegepast.

Volgens het bouwconcern gaat de Elastocoast twee keer langer mee dan de traditionele dijkbekleding, open steenasfalt. De Elastocoast heeft een verwachte levensduur van ten minste vijftig jaar, zo stelt Heijmans.

Grootschalige toepassing

De innovatieve dijkbescherming is volgens Heijmans al in verschillende dijkverbeteringsprojecten toegepast. Wetterskip Fryslân is echter het eerste waterschap dat dit product op grote schaal gaat toepassen. Zo worden vijf dijkvakken over een lengte van 13 kilometer voorzien van onder andere de Elastocoast.

Naast de toepassing van de Elastocoast is Heijmans ook verantwoordelijk voor het aanleggen van tijdelijke afrasteringen, drainage, steenbestortingen, waterbouwasfalt en slijtlagen.

Het dijkverbeteringsproject aan de Friese kust maakt deel uit van het programma Dijkverbetering Waddenzeedijk Friese kust. Hiermee moet de Waddenzeedijk voldoen aan wettelijk gestelde veiligheidsnormen. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Heijmans | Foto: Marcel Oosterwijk, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra