Demontabel zwembad in Almere wordt warm met restwarmte

Zwembad Almere Poort 1

11-01-2016 15:45 | Door: Fitria Jelyta

Het nieuwe zwembad in sportcomplex Olympiakwartier in Almere beschikt over een demontabel bassin en maakt gebruik van restwarmte om het water duurzaam te verwarmen.

Door de aansluiting op het stadswarmtenetwerk zijn de verwarming en warmtevoorziening van het zwembad volgens de gemeente Almere CO2-vriendelijk. Zo moet het benutten van restwarmte de lokale CO2-uitstoot met 50 tot 100 procent verminderen.

Naast het gebruik van restwarmte voor duurzame verwarming, beschikt het gebouw ook over moderne technieken en materialen die het energieverbruik met 30 procent verminderen en zowel de bouw- als onderhoudskosten laag houden. De gemeente Almere zegt in een later stadium zonnepanelen op het dak van het gebouw te installeren om het energieverbruik van het sportcomplex nog verder te verlagen.

Demontabel zwembad

Het zwembad in Almere Poort heeft een bassin dat uit metalen panelen is opgebouwd. De ruimte waar het bad staat, kan redelijk eenvoudig een geheel andere bestemming krijgen door het bad te demonteren. Volgens de gemeente levert dit een flexibel gebouw op dat mee kan veranderen met de mogelijke behoeften van de stad in de toekomst.

Daarnaast zegt de gemeente dat de bouwtijd en complexiteit door gebruik van het demontabele bassin drastisch worden teruggebracht. Het gebruik van de duurzame maatregelen moet leiden tot lage bouw- onderhouds- en exploitatiekosten, zo stelt de gemeente. Het nieuwe zwembad in Almere Poort wordt in april van dit jaar geopend. 

Zwembad Almere Poort

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Gemeente Almere | Foto: Hoofdafbeelding: Bernal Saborio, Creative Commons, Voetafbeelding: Gemeente Almere (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) 

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra