​Cofely steunt wereldrecordbrug van Eindhoven naar Finland

ijsbrug

11-01-2016 14:38 | Door: Thijs ten Brinck

In januari 2016 bouwt een groep studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) in Finland een duurzame brug van ijs.

De brug, met een overspanning van 35 meter, is gemodelleerd naar een ontwerp van Leonardo Da Vinci. Het studententeam trekt de bijzondere brug op uit niets meer dan water en papiervezels.

Als de zon in de Finse lente weer sterker gaat schijnen, zal de brug dan ook smelten en via biologische weg volledig verdwijnen. De vezels dienen dan als compost. Tot die tijd is het mengsel van ijs en houtvezels drie keer sterker en tot twintig keer taaier dan gewoon ijs.

Cofely Refrigiration, onderdeel van technisch dienstverlener Cofely, is sponsor van het baanbrekende studentenproject.

Pykrete-wereldrecord

Als het ijsbouwproject slaagt dan heeft de TU Eindhoven een wereldrecord te pakken. De studenten willen de brug testen met een auto van 2 ton. Eerder bouwden studenten van de TU/e al de grootste ijskoepel en een ijskerk van het vezel-ijsmengsel, dat ook bekend staat als pykrete.

Met de projecten wil het team de kansen van pykrete voor tijdelijke constructies aantonen. Het stevige en biologisch afbreekbare materiaal kan in de winter dienen om voorraden en materiaal te beschermen tegen de weersomstandigheden.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Structuralice, Cofely | Foto: Structuralice

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra