4.000 slimme laadpunten van Nuon en Heijmans in Amsterdam

Amsterdam laadnetwerk

12-01-2016 16:35 | Door: Fitria Jelyta

In opdracht van de gemeente Amsterdam gaan Nuon en Heijmans het aantal laadpalen in Amsterdam fors uitbreiden. In 2018 wil de gemeente 4.000 openbare oplaadpunten voor elektrische auto's in de hoofdstad.

De combinatie Nuon-Heijmans gaat in opdracht van de gemeente het aantal laadpalen in Amsterdam uitbreiden en zowel het beheer en de exploitatie van alle openbare laadpunten verzorgen. Samen met Heijmans beheert Nuon nu al het merendeel van de oplaadpunten in de stad. In 2018 wil Amsterdam 4.000 openbare oplaadpunten realiseren.

Met de aanbesteding zegt de Amsterdamse gemeente duurzame energie aan het oplaadnetwerk te koppelen voor elektrische auto’s. Zo wordt de stroom die de oplaadpunten leveren opgewekt door Windpoort, een windmolenpark in het Westelijk Havengebied.

De gemeente zegt nog in 2016 een proef te starten met het koppelen van de laadsnelheid aan de actuele hoeveelheid opgewekte windenergie. Naast het opwekken van duurzame energie voor de oplaadpunten, spelen technische innovaties zoals ‘slim’ laden een belangrijke rol in de aanleg van het oplaadnetwerk.

Slim laadnetwerk

Het laadnetwerk moet volgens de gemeente de vraag naar energie van elektrische rijders en de beschikbare energie op elkaar afstemmen. De gemeente zegt hiermee zowel het energiegebruik als de kosten te verminderen.

Daarnaast werkt Amsterdam aan gebruiksgemak en goede dienstverlening voor elektrische rijders. Zo gaat de gemeente verzoeken voor oplaadpunten combineren met gebruiksgegevens van de laadpalen, waardoor de stad precies weet waar het netwerk uitgebreid moet worden en zelfs de vraag voor oplaadpunten kan voorspellen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Gemeente Amsterdam | Foto: DuurzaamBedrijfsleven

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra