Arcadis wil spoorcapaciteit verhogen via de bovenleiding

treininfrastructuur

14-01-2016 09:20 | Door: Fitria Jelyta

Uit onderzoek van ingenieursbureau Arcadis is gebleken dat er meer treinen op het spoor kunnen rijden en veel energie bespaard wordt met een verdubbeling van de spanning op de bovenleiding.

Het Nederlandse ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis heeft een onderzoek uitgevoerd over de Nederlandse spoorinfrastructuur. Daaruit blijkt dat stoptreinen sneller optrekken, en dat er in het algemeen meer treinen op het bestaande spoor kunnen rijden, door de spanning van 1,5 kilovolt op de bovenleiding tot 3 kilovolt te verhogen. Daarnaast maakt dit een energiebesparing in het treinverkeer mogelijk.

Deze toepassing vergt een investering van € 735 mln, waarvan € 354 mln noodzakelijk is voor de aanpassing van de infrastructuur en € 381 mln voor de aanpassing van treinen. Volgens Arcadis is de investering in acht jaar terug te verdienen, via de energiebesparing en het rijden van extra treinen.

Nederlandse railnetwerken beter benutten

Bij een lage spanning is er meer stroom nodig. Volgens het ontwerp- en consultancybedrijf is Nederland een van de laatste landen met een lage spanning op de bovenleiding. Een verdubbeling van deze spanning is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de passagiers en de spoorbedrijven. Die halen voordelen uit de extra capaciteit op het spoor, zo stelt Arcadis.

Naast de uitrol van een spanning van 3 kilovolt, zegt Arcadis dat de bouw van verbeterde stations, spoorkruisingen en doorsnijdingen noodzakelijk zijn om de railnetwerken in Nederland optimaal te benutten. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Telegraaf, Arcadis | Foto: Roel Hemkes, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra