Singapore krijgt verticaal bos in nieuw complex

15-01-2016 09:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Singapore verrijst een verticaal bos in 2017. Het bouwproject met een 'groen hart' gaat een duurzaam complex vormen.

Het complex is ontworpen door het Duitse architectenbureau Ingenhoven Architects en landschapsarchitect Gustafson Porter. Het Marina One-project bestaat uit vier gebouwen en een park, die in het midden van het complex staat. De groene beplanting wordt ook in de verdiepingen van het gebouw verwerkt, waardoor een verticaal bos ontstaat.

Duurzaam ontwerp

Bij het ontwerp hebben de architecten rekening gehouden met het klimaat van Singapore.  Zo wordt er een energie-efficiënt  ventilatiesysteem in de gebouwen geplaatst en heeft het gebouw beglazing die direct zonlicht vermindert. Hoewel het gebouw verschillende systemen heeft om zonlicht te weren, maakt het ook gebruik van zonne-energie die via  zonnecellen wordt opgewekt.

De hoogbouw is voorzien van een waterbesparend systeem. Het zogenoemde ‘NEWater’-systeem maakt het mogelijk om water te recyclen en vervolgens in te zetten in de toiletten. Daarnaast krijgen de gebouwen ook een regenwateropvangsysteem om het waterverbruik nog verder te besparen.

Het  park ‘Groene Hart’ dat centraal in het complex staat, zal naast het groene landschap ook watervallen en dakterrassen hebben. De manier waarop de vier torens zijn geplaatst moet volgens de architecten de luchtstroming in de omgeving verbeteren.

Transport

Volgens de ontwikkelaars moet de transportvoorziening minder CO2-uitstoot produceren in de omgeving. Zo krijgt de locatie oplaadplekken voor elektrische auto’s en fietsenstallingen. In de buurt van het complex liggen ook vier treinlijnen en busstations. 

Verticale bossen

In de Zwitserse plaats Lausanne verrijst een tweede verticale bos naar het ontwerp van Italiaanse architectenbureau Stefano Boeri Architetti. De nieuwe toren krijgt 24.000 planten en moet bijdragen aan de lokale ecologie. Eerder heeft de Italiaanse architect de Bosco Verticale-torens in Milaan ontwikkeld. Deze groene torens bieden niet alleen woonruimte, maar verbeteren ook de lokale ecologie en het stadsklimaat.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Ingenhoven Architects, Gustafson Porter, Architectural Digest | Foto: Interhoven Architects (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra