Emmen doet proef met fietspad van hout

een fietspad

20-01-2016 10:25 | Door: Fitria Jelyta

De gemeente Emmen legt het eerste fietspad aan met een biocomposiet van hout. Een proefstrook van 200 meter tussen Klazienaveen en Weiteveen moet aantonen hoe duurzaam het materiaal werkelijk is.

Dat schrijft Dagblad van het Noorden. In dit project werkt de gemeente samen met de Provincie Drenthe, het Recreatieschap Drenthe en ook het Projectbureau Drenthe. Advies- en ingenieursbureau Grontmij is verantwoordelijk voor de aanleg van het fietspad uit biocomposiet.

Het biocomposiet bestaat uit geperste platen van voornamelijk houtsnippers en biohars met een enorme hardheid en sljitbestendigheid. Uit onderzoek moet blijken wat de beste aanlegmethode voor dit materiaal is. Daarnaast wil de gemeente weten hoe het biocomposiet zich in de praktijk zal gedragen en wat de levensduur daarvan is. In dit onderzoek zijn ook de bedrijven Eva-Optic, de Stenden Hogeschool, Greenpac en het Duitse bedrijf Naftex betrokken.

De initiatiefnemers zeggen een fabriek te realiseren om de biocomposietplaten te produceren, wanneer uit onderzoek blijkt dat het fietspad daadwerkelijk duurzaam is. Deze fabriek wordt in Emmen gebouwd.

Eerste resultaten

Het onderzoek naar het fietspad van biocomposiet zal enkele jaren in beslag nemen. Het consortium verwacht echter de eerste resultaten al in het najaar op te leveren. Het project maakt gebruik van de Europese Interreg subsidieregeling, waarmee een geldbedrag van € 600.000 is gemoeid. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Dagblad van het Noorden | Foto: Michael Coghlan, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra