Energieneutraal wonen in een kas in Amsterdam

KasCo Amsterdam

21-01-2016 09:16 | Door: Fitria Jelyta

In Amsterdam-Noord hebben Nederlandse architecten twee appartementen in een kas ontwikkeld. De kaswoning is voorzien van energiezuinige installaties die de woonlasten van bewoners laag moeten houden.

De kaswoning is ontworpen door architectenbureau's cc-studio en Dill Architecten, waarbij bewoners in een kas kunnen wonen. De twee appartementen in Amsterdam beschikken over een volledig glazen huid. Het dak van de kas bevat glazen waarin PV-cellen zijn verwerkt. Hierdoor kunnen de bewoners gebruik maken van zonne-stroom.

Om het binnenklimaat naar wens te houden, is de kaswoning voorzien van een moderne regeltechniek. De flexibele binnenwoning is geheel in te delen naar de voorkeur van potentiele bewoners. “Je basis is je kas”, zegt Danny van Kessel van cc-studio. “Daarbinnen is de woning volledig aan te passen. Als starter kun je beginnen met een kleine woning, later kun je het uitbreiden.”

KasCo Utrecht

Daarnaast beschikt de kaswoning over een energieopslaginstallatie in de kelder met de mogelijkheid tot het gebruik van een pelletkachel. Het houten gebouwskelet van de binnenwoning is voorzien van isolatiemateriaal, vergelijkbaar met een normale houten woning. De kas leidt tot een vermindering van het energieverbruik met 56 procent. Mede hierdoor kan de kaswoning energieneutraal functioneren.

Wonen in Utrecht

“Het is energiezuinig en biedt een heel eenvoudige vorm van duurzaamheid”, zegt van Kessel. “Je zet een jas om het huis, maar verder heb je geen machine die meer of minder moet doen om het klimaat in stand te houden.”

De kaswoning in Amsterdam-Noord is de eerste woning van het KasCo-concept van cc-studio; wonen in een kas. Het bureau werkt op dit moment aan plannen om veertien kaswoningen op de Veemarkt in Utrecht te realiseren. In dit project ontwikkelen de initiatiefnemers de woningen op basis van een collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo). Hierbij gaat het om een groep particulieren die de woningen samen gaan ontwikkelen. 

KasCo Utrecht

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Bloemen- en plantennieuws, cc-studio | Foto: cc-studio (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra