Slimme ruit is energiezuinig en maakt zichzelf schoon

window raindrops

21-01-2016 19:14 | Door: Fitria Jelyta

Britse wetenschappers hebben een waterresistent raam ontwikkeld dat het energieverbruik in gebouwen vermindert door bij koude temperaturen warmte vast te houden.

De onderzoekers van het University College London hebben een slim raam ontwikkeld dat zichzelf reinigt en helpt energie te besparen bij het verwarmen van gebouwen. Het glas beschikt over nanostructuren die lucht vasthouden, waardoor slechts een kleine hoeveelheid regenwater de oppervlakte van het raam bereikt en snel wegdruppelt.

Het regenwater dat op het glasoppervlak druppelt, verwijdert mogelijke onzuiverheden op het glas. Volgens de wetenschappers is het slimme raam hierdoor zelfreinigend. Bij conventionele ramen druppelt het regenwater minder snel weg en blijven er sporen achter.

Daarnaast is het slimme raam voorzien van een coating met vanadium dioxide. Dit zorgt ervoor dat de ramen bij koude temperaturen de warmte in gebouwen binnen houden. Tijdens warme dagen voorkomt de coating bovendien dat infraroodstraling van de zon het gebouw binnendringt. Volgens de onderzoekers maakt deze coating zowel besparingen op het energieverbruik als onderhoudskosten mogelijk.

Antilicht-reflectie

Bij het ontwikkelen van de nanostructuren in het glas hebben de wetenschappers zich laten inspireren door antilicht-reflecterende eigenschappen van de nachtvlinder. Hierdoor is de lichtweerkaatsing van het slimme raam minder dan 5 procent, in tegenstelling tot andere ramen met de vanadium dioxide-coating, waarvan de lichtreflectie 20 tot 30 procent is.

De onderzoekers zeggen dat het slimme raam de productiviteit van werknemers verhoogt door hen beter te beschermen tegen fel licht. Op dit moment zijn de onderzoekers in gesprek met glasfabrikanten om het slimme raamconcept op de markt te brengen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: University College London | Foto: Rodrigo Peredes, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra