Almelo heeft duurzaamste stadhuis van Nederland

Almelo

22-01-2016 14:30 | Door: Fitria Jelyta

Het stadhuis van Almelo heeft een Breeam-NL Excellent-oplevercertificaat ontvangen. Hiermee is het gebouw benoemd tot duurzaamste stadhuis van Nederland.

Het gebouw beschikt over duurzame elementen zoals een aansluiting op een warmtekoudeopslagsysteem (WKO), LED-verlichting en daglichtsensoren die een jaarlijkse elektriciteitsbesparing van 100.000 kilowattuur opleveren. In het gebouwontwerp is er verder rekening gehouden met lichtinval door de gevels optimaal te oriënteren ten opzichte van de zon.

Door het duurzame ontwerp in de praktijk toe te passen, is de gemeente nu beloond met een Breeam-NL Excellent-oplevercertificaat. Hierbij is gekeken naar negen verschillende aspecten van duurzaamheid in het gebouw, zoals energie, gezondheid en materiaalgebruik.

Het Almelose stadhuis naar het ontwerp van Kraaijvanger Architecten is sinds maart 2015 in gebruik. In 2012 werd het ontwerp van het stadhuis al beloond met een Breeam-NL Excellent-ontwerpcertificaat.

Almelo

Bestaand vastgoed verduurzamen

“We hopen dat anderen onze titel van meest duurzame stadhuis snel overnemen”, zegt Wethouder Javier Cornelissen van de gemeente Almelo. “Dat zou namelijk betekenen dat Nederland verduurzaamt en dat duurzaamheid geen opgave meer is, maar een standaard uitgangspunt.” Naast duurzaam bouwen, bekijkt de gemeente ook naar mogelijkheden om het bestaande maatschappelijk vastgoed te verduurzamen. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Dutch Green Building Council | Foto: Hoofdafbeelding: Angelo Romano, Creative Commons, In tekst-afbeelding: (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra