Grote bouwbedrijven bouwen bewuster met beton

concrete construction

25-01-2016 07:15 | Door: Fitria Jelyta

Zes grote bouwbedrijven, waaronder VolkerWessels en Bam, ondertekenen een convenant voor de toepassing van beton met het keurmerk Beton Bewust. Dit moet de betonketen verder verduurzamen.

De bedrijven VolkerWessels, Bam, DuraVermeer, Mobilis, Heijmans, Strukton en TBI hebben toegezegd om bij voorkeur beton toe te passen met het keurmerk Beton Bewust van de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VOBN). Daarnaast zeggen de bedrijven keurmerkhouders in een vroeg stadium van bouwprojecten te betrekken.

Met het keurmerk Beton Bewust zegt VOBN de duurzame productie van betonmortel te garanderen en zekerheid te bieden voor afnemers van beton. Zo moeten keurmerkhouders advies geven over het milieuprofiel van het beton dat zij aanbieden en de herkomst van grondstoffen verantwoorden. Het beton moet daarnaast voldoen aan de CO2-prestatieladder.

“Het Beton Bewust-ketenconvenant is belangrijk om de duurzaamheidscomponent van beton(mortel) beter inzichtelijk en meetbaar te maken”, zegt Hans Berkien, kwaliteit-, arbo- en milieumanager bij Van Hattum en Blankevoort, onderdeel van VolkerWessels. “De ondertekening van het document is een goede stap naar een verdere verduurzaming van de betonketen.”

Minder cement in beton

Eerder heeft de VOBN een brancheverslag uitgebracht waaruit blijkt dat betonmortelfabrikanten met het keurmerk Beton Bewust meer klinkerarm cement, ook wel hoogovencement genoemd, en minder portlandcement gebruiken. Mede hierdoor realiseerden de fabrikanten in 2015 een daling van 2 procent op de CO2-uitstoot ten opzichte van 2012.

In een eerdere uitzending van DuurzaamBV Radio sprak Harry Hofman, MVO-manager van Strukton en voorzitter van de Green Deal Verduurzaming Betonketen, over de ontwikkeling van nieuwe cementsoorten om de CO2-reductie van beton te bevorderen.

Zo heeft de betonfabrikant v.d. Bosch Beton gebruikgemaakt van geopolymeertechnologie om cement in betonnen bermverharding te vervangen. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen 85 procent CO2-reductie gerealiseerd ten opzichte van traditionele bermverharding met cement. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: MVO Nederland, VOBN | Foto: Kai Schreiber, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra