€ 200 mln voor energiezuinige woningen in Nederland

nul op de meter woningen

25-01-2016 18:45 | Door: Fitria Jelyta

Woningcorporatie Portaal gaat samen met de Europese Investeringsbank (EIB) een financieringsovereenkomst aan om bestaande woningen energiezuinig te maken en energieneutrale woningen te bouwen.

De EIB stelt een bedrag van € 200 mln beschikbaar voor de Nederlandse woningcorporatie Portaal. Hiermee investeert de bank in het energiezuinig maken van bestaande woningen en de bouw van nieuwe energieneutrale woningen.

Het investeringsprogramma bestaat uit meer dan veertig duurzaamheidsprojecten in de regio’s waar Portaal actief is, zoals Amersfoort, Arnhem, Leiden, Nijmegen en Utrecht. Hierbij gaat het om bijna 5.000 woningen.

De energiezuinige woningen maken deel uit van het initiatief Stroomversnelling, waarin een netwerk van bouwers, toeleveranciers, corporaties, gemeentes, financiers en netbeheerders samenwerkt aan de realisatie van Nul op de Meter-renovaties en nieuwbouw.

Portaal 2

Stroomversnelling

Volgens Portaal past het investeringsprogramma goed binnen de Europese doelstellingen voor stedelijke vernieuwing en duurzame gemeenschappen en daarmee binnen de doelstellingen van de EIB. Zo krijgen de woningen een nieuwe schil en moeten isolatiemaatregelen leiden tot energiebesparing.

Daarnaast krijgen de woningen zonnepanelen, waarmee de bewoners voor een deel in hun eigen energiebehoefte kunnen voorzien. 

Betaalbare woningen

“Huurders betalen weliswaar iets meer huur voor hun energiezuinige woning, maar daar staat tegenover dat hun energielasten substantieel dalen. En dat komt de betaalbaarheid ten goede”, zegt Dirk Jan van der Zeep, Lid van de Raad van Bestuur van Portaal. 

"Daarnaast vind ik het goed dat er, naast de traditionele financiers van de sector, een nieuwe partij is opgestaan die het belang van de sociale woningbouw onderschrijft en daar een rol in wil spelen", vervolgt Van der Zeep.

Eerder sloot ook Eneco een partnerschap met het Stroomversnelling-initiatief om de realisatie van in totaal 111.000 Nul op de Meter-woningen in Nederland te realiseren. Hiermee zegt Eneco nieuwe en innovatieve verdienmodellen rond de energiezuinige woningen te ontwikkelen en uit te voeren. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Portaal, Stroomversnelling | Foto: Hoofdafbeelding: woodleywonderworks, Creative Commons, In tekst-afbeelding: DennisM2Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra