Architecten bouwen zelfvoorzienend paviljoen met 3D-printer

AMIE SOM

01-02-2016 12:30 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse architecten hebben een 3D-geprinte woning ontwikkeld die volledig zelfvoorzienend is wat betreft energie. Dit kan mogelijk een oplossing bieden voor een groeiend tekort aan woningen door verstedelijking.

Dat schrijft Dezeen. Additive Manufacturing Integrated Energie (Amie) is een project van het Amerikaanse architectenbureau Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM). De 3D-geprinte woning bestaat voornamelijk uit polymeren en beschikt over een 3D-geprint voertuig, zonnepanelen op het dak en een energieopslaginstallatie. Hierdoor is Amie volledig zelfvoorzienend in energie.

In dit paviljoen wekken de zonnepanelen energie op, waarna die wordt opgeslagen in de energieopslaginstallatie. Verder wekt het 3D-geprinte voertuig energie op door gebruik te maken van een hybride elektriciteitssysteem. Via een draadloos systeem wordt de opgewekte energie vanuit het 3D-geprinte voertuig naar het paviljoen vervoerd en andersom. Hierdoor kan het voertuig ook rijden.

AMIE SOM

Bij de ontwikkeling van het paviljoen hebben de architecten gebruikgemaakt van multifunctionele, 3D-geprinte wanden die het gebouw van voldoende isolatie voorzien. Daarnaast beschermen de wanden het gebouw tegen vocht. Hiermee zegt SOM zowel het bouwafval als het materiaalgebruik voor het paviljoen te verminderen.

Vraag naar woningen

In dit bouwproject werkt het architectenbureau samen met de U.S. Department of Energy, de Oak Ridge National Laboratory en de University of Tennessee. Met het off-gridpaviljoen zeggen de architecten een oplossing te bieden voor de groeiende populatie in steden, waardoor zowel de energiebehoefte als de vraag naar woningen zal stijgen. 

AMIE SOM

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Dezeen, SOM | Foto: Kyle Kress, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra