Aardbevingsbestendig bouwen met bamboe

bamboe bos

01-02-2016 14:15 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben een bouwconcept ontwikkeld, waarmee ze aardbevingsbestendige gebouwen duurzaam kunnen realiseren met bamboe en lokale bouwproducten.

De wetenschappers van Cornell University hebben het zogenoemde Triakonta-bouwconcept bedacht. Hiermee zijn bamboestokken van de snelgroeiende bamboesoort Guadua in driehoekstructuren aan elkaar vast te leggen. Volgens de initiatiefnemers levert dit een stevig en aardbevingsbestendig gebouw op dat geschikt is voor gebieden waar het natuurgeweld vaak voorkomt.

Zo is het eerste bouwwerk naar het Triakonta-concept in Punta Cana gebouwd, een regio in de Dominicaanse Republiek. Met dit concept zeggen de wetenschappers architecten te stimuleren om duurzame gebouwen te realiseren met bamboe en lokale bouwproducten. Om de bouwkosten van de Triakonta-gebouwen verder te verlagen, zijn de wetenschappers op zoek naar manieren om het Guadua bamboe lokaal te verbouwen.

Cornell University Triakonta

Leertraject

Het Triakonta-bouwconcept levert volgens de wetenschappers modulaire gebouwen op, waarvan de bouwonderdelen opnieuw gebruikt kunnen worden in nieuwe bouwprojecten. De initiatiefnemers ontwikkelen voor het bouwconcept een leertraject om studenten te stimuleren aan de slag te gaan met de bouwmethodes met bamboe. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Cornell University | Foto: Hoofdafbeelding: Ray Bodden, Creative Commons, In tekst-afbeelding: Robert Barker, Cornell University (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) 

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra