De Afsluitdijk als toeristische trekpleister voor duurzaamheid

Afsluitdijk Paul de Ruiter

04-02-2016 07:35 | Door: Fitria Jelyta

Op de Afsluitdijk komt een nieuw transformatorgebouw met een bijzondere gevel, waarop windenergie is af te 'lezen'. Dit is onderdeel van het masterplan van Feddes/Olthof Landschapsarchitecten en Paul de Ruiter Architects.

Feddes/Olthof Landschapsarchitecten en Paul de Ruiter Architects ontwikkelden het Masterplan Beeldkwaliteit Afsluitdijk in opdracht van Rijkswaterstaat. Met dit plan hebben de architecten een integraal ontwerp gemaakt om de monumentale waarde van de dijk te versterken door de noodzakelijke dijkverzwaring te combineren met de versterking van ecologie, toerisme en duurzaamheid. Zo zeggen de architecten het waterbouwkundige icoon van Nederland te behouden.

17.000 bewegende plaatjes

Op de Afsluitdijk verrijst onder meer het transformatorgebouw naar ontwerp van Olivier + Partners > Architecten. Dit gebouw maakt deel uit van het centrum voor duurzaamheid op de Breezanddijk. Het transformatorgebouw beschikt over 17.000 bewegende plaatjes van aluminium in verschillende tinten die samen de kinetische gebouwgevel vormen.

De plaatjes op de gevel openen verder naarmate het harder waait en laten zo meer lucht door, meldt Olivier + Partners > Architecten. Bij iedere windvlaag ontstaan er rimpelingen over de gevel, waardoor de energie die de wind opwekt afleesbaar wordt in het gebouw. Daarnaast krijgt het gebouw een groendak dat vogels kunnen gebruiken als rustplek.

Afsluitdijk Paul de Ruiter

Duurzaamheidseiland

De Afsluitdijk heeft een lengte van 32 kilometer en bestaat uit een uniforme dijk van 25 kilometer en vijf grote knooppunten met havens en sluizen. In samenwerking met Feddes/Olthof Landschapsarchitecten heeft Paul de Ruiter Architects een richtlijn ontworpen om ecologische innovaties aan de uiteinden van de damvte stimuleren.

Zo krijgt de Breezanddijk een nieuwe inrichting, waarin ontwikkelaars van duurzame toepassingen hun innovaties kunnen testen. Daarnaast zeggen de architecten de versterking van de Afsluitdijk zo CO2-neutraal mogelijk uit te voeren en implementaties en transport voor de opwekking van duurzame energie op de Afsluitdijk aan te moedigen.

Vismigratierivier

Behalve voor het duurzaamheidseiland moet de Afsluitdijk ook plaatsmaken voor een zes kilometer lange vismigratierivier, waardoor het voor vissen gemakkelijker wordt om heen en weer te zwemmen tussen zoet en zout water. Volgens de berekeningen van het onderzoekscentrum Imares van Wageningen Universiteit kunnen enkele miljoenen trekvissen gebruikmaken van de rivier.

Naar verwachting starten de bouwwerkzaamheden in 2017, waarna de Afsluitdijk in 2021 wordt opgeleverd. 

Afsluitdijk Paul de Ruiter

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Paul de Ruiter Architects, Architectenweb | Foto: Paul de Ruiter Architects (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra