Recordaantal herbestemmingen door woningtekort en leegstand

Buildings Amsterdam

05-02-2016 07:30 | Door: Fitria Jelyta

In het afgelopen jaar is er een recordaantal bereikt in de herbestemming van kantoorgebouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Dynamis.

Uit onderzoek van de vereniging van dertien regionale makelaarskantoren in Nederland blijkt dat er in totaal 720.000 vierkante meter aan kantoorruimtes is getransformeerd in de 24 regio’s die door Dynamis zijn geanalyseerd. Volgens de vereniging is de afname in kantoorruimtes veroorzaakt door de toegenomen vraag naar woningen in stedelijke gebieden.

Zo zijn er door heel Nederland kantoorpanden getransformeerd tot (studenten)woningen, hotels, multifunctionele complexen of noodopvang voor vluchtelingen, stelt Dynamis. Daarnaast blijkt dat er in vijf jaar tijd ruim 2,1 miljoen vierkante meter aan kantoorruimtes uit de markt is genomen. Dynamis zegt hierin een goede ontwikkeling te zien, waarmee de marktverhoudingen tussen woon- en kantoorruimtes in een duurzamer evenwicht komen.

Meer woningen

Uit eerder onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er sinds 2012 bijna 40.000 woningen in Nederland zijn bijgekomen door de herbestemming van onder meer kantoor- en winkelpanden. In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken deed het CBS onderzoek naar transformaties op de woningmarkt.

Het CBS meldt dat vooral kantoor- en winkelpanden vaak zijn verbouwd tot woningen. Vooral in Amsterdam, Den Haag en Groningen zijn de gebouwen of delen ervan getransformeerd tot woonruimtes. Zo is het voormalige kantoorgebouw van aannemersbedrijf HBG in Rijswijk getransformeerd tot studentenwoning.

Soepele regels

Volgens Renovatieprofs worden de transformaties van kantoorgebouwen gestimuleerd door de enorme leegstand van kantoren. Verder speelt mee dat veel gemeentes hun regelgeving versoepelen, waardoor het makkelijker wordt om een huisvestingsvergunning te krijgen voor panden die oorspronkelijk niet zijn gebouwd voor huisvesting. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Dynamis, CBS | Foto: Amina Tagemouati, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra