China’s eerste groene wolkenkrabber duurzaam gecertificeerd

08-02-2016 14:43 | Door: Fitria Jelyta

De eerste wolkenkrabber in China die met duurzame maatregelen energieneutraal is gemaakt, ontvangt het hoogste certificaat voor duurzame gebouwen.

De Pearl River Tower, naar het ontwerp van Amerikaans architectenbureau Skidmore, Owings & Merrill LLP (Som), verrees in 2011 in de Chinese stad Guangzhou. Met 71 verdiepingen en een totale oppervlakte van 214.000 vierkante meter biedt de wolkenkrabber plaats aan verschillende grote bedrijven, zoals Ford Motor Company en ABB, een multinational in de energie- en automatiseringssector.

Het gebouw maakt gebruik van mechanische vloeren en zonne- en windenergie om aan de energievraag te voldoen. Daarnaast beschikt het gebouw over duurzame plafondkoeling, zonnepanelen, dubbele beglazing in de gevels en ventilatie- en verlichtingssystemen die op basis van de behoefte van gebouwgebruikers worden aangestuurd.

Hoewel de energiezuinige installaties ook apart in andere gebouwen te vinden zijn, is de Pearl River Tower de eerste Chinese wolkenkrabber die over een combinatie van de installaties beschikt. Mede hierdoor is het gebouw volgens de architecten de meest energie-efficiënte wolkenkrabber in de wereld.

Duurzaam gecertificeerd

In tegenstelling tot andere kantoorgebouwen in China verbruikt de toren 58 procent minder energie. Zo moet de toren bijdragen aan de ambitie van China om de CO2-uitstoot in 2020 tot 45 procent te reduceren ten opzichte van 2005.

Voor de duurzame maatregelen heeft de toren met 71 verdiepingen onlangs het Leed-Cs Platinum-certificaat ontvangen, de hoogste score van het internationale duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen.

Meest innovatieve bouwproject

Eerder heeft ingenieursbureau Grontmij het duurzame Energy Flower kantoorgebouw in de Chinese stad Wuhan gebouwd. Voor dit gebouw heeft het Nederlandse concern een prijs gewonnen voor ‘het meest innovatieve project ter wereld’. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Facility Executive, Proud Green Building | Foto: Hoofdafbeelding: Azwari Nugraha, Creative Commons, In tekst-afbeelding: FHKE, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra