Schultz stimuleert duurzame investeringen waterschappen

Schultz stimuleert duurzame investeringen waterschappen

02-05-2013 10:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is positief over de duurzame activiteiten van de waterschappen. Ze wil investeringen stimuleren.

Dit laat de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer weten. Ze geeft de waterschappen toestemming om duurzame energie en grondstoffen aan consumenten of bedrijven te leveren. Op deze manier wil Schultz de waterschappen stimuleren om meer te investeren in de ombouw van rioolwaterzuiveringen tot energie- en grondstoffenfabrieken.

“Waterschappen zijn erg actief in het zoeken naar mogelijkheden om hun taken duurzamer te kunnen uitvoeren en zij hebben daarover met het Rijk een aantal convenanten gesloten”, aldus de minister in haar brief. “Met name bij de zuivering van stedelijk afvalwater worden processen zodanig innovatief ingericht, dat energie kan worden opgewekt en grondstoffen kunnen worden teruggewonnen.”

Een aantal waterschappen heeft al zuiveringssystemen omgebouwd tot ‘energiefabrieken’. “Zo is afvalwater steeds minder een afvalproduct, en steeds meer een medium dat nuttige stoffen bevat”, liet het Waterschap Aa en Maas in het tijdschrift Biobased Econonmy Magazine weten. “Water is de kern van biobased verwerkingsprocessen. Toenemende schaarste van grondstoffen dwingt de maatschappij kansen te benutten om waarde te creëren uit de biobased componenten in het water.”

Bron: Biobased Economy Magazine

Foto: Guillaume Rodier via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra