Mijlshoge toren voor klimaatbestendig Tokyo

09-02-2016 07:45 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse architecten hebben een stedelijk bouwplan ontwikkeld dat Tokyo moet beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. In dit plan wordt een 1.600 meter hoge toren gebouwd die bewoners van water voorziet via mist.

De Tokyo Mile High is een toren naar het ontwerp van Amerikaanse architecten en gebiedsontwikkelaars Kohn Pedersen Fox Associates en Leslie E. Robertson Associates. Volgens de architecten beschermt de toren bewoners tegen hevige aardbevingen en overstromingen als gevolg van klimaatverandering.

De 1.600 meter hoge toren biedt 55.000 bewoners van de snel groeiende stad een woning, zonder daarbij teveel ruimte in beslag te nemen. Kunstmatige eilanden rond de wolkenkrabber verkleinen de overstromingsrisico's. 

Water uit mist

De ontwikkelaars van het bouwplan zeggen de mijlshoge toren duurzaam te realiseren. Zo krijgt de toren onder meer zonnepanelen en windturbines om duurzame energie op te wekken. Verder kijken de architecten naar mogelijkheden om de Hyperloop van Elon Musk en liften zonder kabels in de toren te installeren.

Daarnaast willen de architecten waterreservoirs installeren op verschillende plekken in het gebouw, om waterwinning uit mistige wolken, het zogenoemde cloud-harvesting, mogelijk te maken. Dit is volgens de bedrijven een oplossing om de bewoners op verschillende hoogtes van voldoende drinkwater te voorzien.

Hoger dan de hoogste toren

Bij goedkeuring van het plan wordt de Tokyo Mile High in 2045 opgeleverd. Met een hoogte van 1.600 meter is de Tokyo Mile High hoger dan de Burj Khalifa in Dubai. Deze toren heeft een lengte van 830 meter en staat daarmee bekend als de hoogste toren in de wereld.

In de Irakese provincie Basra verrijst een 964 meter hoge wolkenkrabber, die volgens de ontwikkelaars de hoogste ter wereld moet worden. Met zonnepanelen kan ook deze toren zijn eigen energie opwekken. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: RT, Archinect | Foto: Moyan Brenn, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra