Van oud industriële stad tot groen schiereiland

La Grande Mosaique MVRDV

09-02-2016 14:45 | Door: Fitria Jelyta

Nederlandse architecten hebben een masterplan ontwikkeld om een voormalig industriële stad in Frankrijk te verduurzamen door de realisatie van beplanting, nieuwe woningen, faciliteiten en transportmogelijkheden.

Het Nederlandse architectenbureau MVRDV heeft twee jaar onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het masterplan voor de Franse plaats Caen in de regio Normandië. De lokale ecologie van deze stad is volgens de architecten vervuild door de industriële activiteiten die tot de jaren zeventig en tachtig plaatsvonden.

Met het masterplan La Grande Mosaïque  zegt MVRDV 600 hectare van de voormalige industriële stad te verduurzamen door nieuwe woningen, kantoren, faciliteiten en transportmogelijkheden te realiseren. In dit plan houden de architecten rekening met de lokale ecologie door de plaatsing van bomen en planten om de CO2-uitstoot te absorberen.

Oud en nieuw

Voor de ontwikkeling van La Grande Mosaïque maakt MVRDV gebruik van een speciaal ontwikkelde methode voor ruimtelijke ordening. Hiermee maken de architecten secundaire straatnetwerken en openbare ruimtes die bestaande constructies met elkaar moeten verbinden.

Daarnaast moet de methode de historische gebouwen van de stad behouden en combineren met nieuwe elementen. De architecten zijn al begonnen met bouwprojecten binnen het masterplan, zoals de bouw van een nieuwe bibliotheek en een gerechtsgebouw. Zo wordt het plan in drie verschillende fases uitgevoerd.

Multifunctioneel gebouw

In Nederland heeft de gemeente Amsterdam de bedrijven MVRDV en OVG Real Estate geselecteerd voor de ontwikkeling van de zogeheten kavel P15 Ravel op de Zuidas. Dit multifunctionele gebouw krijgt onder meer ruime balkons met veel beplanting.

“Wij combineren de kwaliteit van wonen in het groen met de centrale locatie en de spanning van een stedelijke omgeving op deze bijzondere locatie”, zegt Winny Maas, architect en medeoprichter van MVRDV. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Dezeen, Designboom, MVRDV | Foto: MVRDV (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra