Software maakt onderhoud infrastructuur efficiënter

software infrastructuur

11-02-2016 13:45 | Door: Fitria Jelyta

Canadese wetenschappers hebben software ontwikkeld die onderhoud aan weg-, water- en rioolinfrastructuur efficiënter moet maken. Dit bespaart mogelijk onderhoudskosten en kan de milieu-impact van reparaties beperken.

De wetenschappers van de Concordia University hebben bij de ontwikkeling van de software verschillende variabelen gecombineerd van water-, riool-, en wegnetwerken. Op basis van risicofactoren en storingen in de infrastructuur als gevolg van bijvoorbeeld kapotte onderdelen, maakt de software het mogelijk om aan te geven welke locaties toe zijn aan onderhoud.

Zo kunnen gemeentes prioriteiten stellen bij de reparaties van stedelijke infrastructuur en daarmee besparen op onderhoud en vervanging. Daarnaast maakt de software het mogelijk om de reparaties efficiënt uit te voeren, waardoor er geen herhaaldelijke onderhoudswerkzaamheden in korte tijd plaatsvinden. Dit vermindert zowel de overlast voor gebruikers van infrastructuur als de milieu-impact van reparatiewerkzaamheden.

Holistische aanpak

“Problemen aan stedelijke infrastructuur komen over het algemeen vaak voor in verschillende steden”, zegt Tarek Zayed, wetenschapper bij de Concordia University. “Met deze software kunnen wij de planning van onderhoudswerkzaamheden verbeteren en de verschillende partijen voor de werkzaamheden beter betrekken. De software geeft zo een holistische aanpak voor de verbetering van stedelijke infrastructuur.”

De wetenschappers hebben een pilotproject van de software in de Canadese stad Guelph uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat de software op korte termijn in verschillende Canadese steden en zelfs wereldwijd toepasbaar is, zo stellen de onderzoekers.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Concordia University | Foto: Concordia University (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Premium Partners
Onze Loyalty Partners

Nieuws over bouw en infrastructuur

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van bouw en infrastructuur. In deze sector brengen we nieuws over onder andere duurzame ontwikkelingen in bouwmaterialen als beton en asfalt, het hergebruik van bouwonderdelen in infrastructurele projecten, maatregelen op het gebied van duurzame waterinfrastructuur en innovaties die de CO2-reductie van de bouwsector mogelijk maken. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Vastgoed & Infra